Groepen en Workshops

Jaartraject Hartgericht Leven

 

J. man 37 jaar. 

Als je iets wilt vertellen over het jaartraject Hartgericht Leven weet je bijna niet wat je allemaal wel en niet kwijt kunt of wilt. Laat ik eerst eens beginnen hoe ik ooit bij Linda terecht ben gekomen.
Mijn vrouw en ik zijn een paar jaar geleden voor het eerst bij Linda gekomen om over onze relatieproblemen te praten. Door de jaren heen waren we gaan leven als een soort broer en zus. De klik was verdwenen. We hadden het veel te druk met de dagelijkse dingen (we mogen voor vier kinderen zorgen, ik heb een eigen bedrijf waar zij ook regelmatig meehelpt en ze werkt nog buiten de deur). Linda stond open voor onze problemen en wilde graag samen met ons onze situatie veranderen maar eigenlijk stonden wij daar achteraf gezien toen nog niet echt voor open.
Een jaar later kwam het onvermijdelijke toch weer op ons pad. Ons huwelijk liep gewoon echt slecht en er moest iets gaan gebeuren. Dus wij weer een afspraak met Linda gepland. Zij liet ons inzien dat onze problemen waarschijnlijk niet zozeer aan ons als koppel hoefden te liggen maar vooral aan hoe we als kind hadden geleerd om te gaan met bepaalde situaties. Ze stelde voor dat we eerst maar eens aan onszelf moesten gaan werken om daarna te kijken of we elkaar nog de moeite waard vonden om bij elkaar te blijven. We hebben toen enkele sessies met afweeronderzoek gevolgd en raakten zo meer en meer geïnteresseerd in de werkwijze van Linda. Al snel kwamen we er achter dat er inderdaad een heleboel ‘’weggestopte’’ nare herinneringen uit het verleden zorgden dat wij elkaar maar bleven ‘triggeren’. Linda stelde voor om het jaartraject Hartgericht Leven te gaan volgen. Ik heb daar toch wel lang aan getwijfeld, ik ben een stoere vent en dan heb je natuurlijk helemaal geen therapie nodig en al zeker niet in een groep (Ik besefte heel goed dat je dan toch met de billen bloot moet!) Uiteindelijk heb ik toch besloten deel te nemen.
Het is erg lastig om uit te leggen wat het jaartraject Hartgericht Leven nu eigenlijk inhoudt, Het is iets wat je vastpakt en niet meer loslaat, ook als je eigenlijk niet meer verder kunt of durft. Tegelijk leer je beseffen dat hier doorheen gaan juist de enige weg naar de liefde is. Tijdens het zeer diverse traject was voor mij vooral het weer leren voelen met mijn hart in plaats van met mijn verstand de rode draad. Leven en reageren vanuit je hart doe je ook heel anders dan vanuit je verstand. Eigenlijk ga je een stuk intenser leven. Echt vanuit je ware ik in plaats van vanuit je ego. Met een stuk minder oog voor materiële zaken maar veel meer met gevoel en liefde. Linda is hierin een intens betrokken begeleidster gebleken die me als het nodig was zeker ook tussen de bijeenkomsten door met raad en daad heeft bijgestaan. Je hebt bij Linda echt het gevoel dat ze je begrijpt en je ook echt met hart en ziel wil begeleiden!
Wat me opvalt is dat ik in het dagelijks leven anders reageer op bepaalde zaken als voorheen, ik word veel minder snel boos maar reageer veel meer met begrip en compassie.
Hoewel ik voor aanvang van het traject bang was dat het traject veel te veel tijd zou kosten bleek al snel dat ik elke keer blij was als ik “weer mocht gaan” Hoewel het een groepstraject is, is het ook echt even tijd voor jezelf. Al snel trok ik de conclusie dat je door deze tijd voor jezelf te nemen je op andere momenten ook efficiënter gaat werken en het dus helemaal geen tijd kost!
Uiteindelijk kan ik zeggen dat dit traject voor mij en mijn vrouw persoonlijk echt een nieuw begin heeft gebracht. We hebben dankzij Linda onszelf en onze eigen kracht terug mogen vinden en hebben elkaar vervolgens letterlijk weer gevonden! Ik ben dan ook heel blij dat ik de stap gezet heb om dit traject gaan volgen en eigenlijk gun ik het iedereen om dit ook te mogen beleven.
 

M. man, 45 jaar.

Bij het zoeken naar een psycholoog kwam ik ‘toevallig’ op Linda uit voor persoonlijke begeleiding. Vanaf het eerste moment voelde haar begeleiding als een warme deken, waardoor ik heel veel over mezelf en mijn verleden te weten ben gekomen. Hierdoor ben ik ook daarna het Jaartraject Hartgericht Leven binnengestapt in januari 2013, niet wetende hoeveel impact dit op mij zou hebben. Niet alleen op mij ook op mijn directe omgeving.

Het traject laat zich niet een paar woorden beschrijven, maar een perfecte combinatie van al het goede wat Linda op haar eigen pad is tegenkomen dekt denk ik het beste de lading. Dat is ook het mooie van dit traject. Zonder vast te houden aan geijkte paden, brengt Linda haar eigen kleuren in een breed palet van verschillende methoden en zienswijzen. Hierbij staat ze altijd open voor discussie en feedback. Via deze aanpak word je als deelnemer aan de hand genomen om heel dicht bij je echte pure ‘ik’ te komen. Dit samen met je medecursisten die zonder reservering en voorwaarden je hierin maximaal steunen. Met name de opstellingen en het Aanwezigheids-traject heeft mij heel herkenning gebracht en vooral liefde voor mijzelf. Mijn omgeving heeft hier in eerste instantie wel ontzettend aan moeten wennen, maar halverwege het traject viel ook hier alles op zijn plaats.

Tijdens het jaartraject heb ik dingen gedaan, die ik zelf nooit zou hebben bedacht en een centrale rol is weggelegd voor Linda en wel op een bijzonder manier. Zonder echt boven de groep te staan (ze doet aan alle onderdelen actief mee), geeft ze individuele begeleiding en sturing, vaak zonder dat je dat echt registreert. Het is een enerverend jaar geweest voor mij, waarbij mijn jeugd en de relatie met mijn vader (of beter, het gebrek daar aan) centraal heeft gestaan. Door dit traject is dit 180 graden omgekeerd met een volwaardige relatie met hem en liefde voor hem, maar vooral voor mezelf wat resulteert in een rijker leven.

Ik ben Linda heel erg dankbaar voor de inspiratie en kracht die ze mij heeft gegeven om door deze ‘transformatie’ te gaan en het geluk wat hier uit voortvloeit. Ik zou het jaartraject dan ook aan iedereen willen aanbevelen. Zelfs nu ik op eigen kracht verder ga, blijft de kracht van het jaartraject mij inspireren om vooral te voelen en te leven!!!


 

B. vrouw 39 jaar. Lieve Linda,

Afscheid nemen van jou bestaat eigenlijk niet. In zoveel dingen herken en zie ik je en deel ik je mening.

Toch wil ik je enorm bedanken voor jouw enorme kracht, rust, bekwaamheid en liefde. Het was een heftig jaar voor me, met heel wat keuzes die ik moest maken en dat heeft me veel energie gekost. Je hebt me daarin heel goed geholpen waar ik je heel dankbaar voor ben.
Zoals jij dit jaartraject in elkaar hebt gezet en zoals jij het doet, altijd verrassend en verhelderend. Nooit oordelend, eerlijk, gewoon puur.
 

Ik heb altijd geweten dat ik een deel van mijn verleden nog moest verwerken. En toen leerde ik jou kennen en wist ik: bij haar durf ik het.
Het heeft me wat tijd gekost voordat ik me helemaal vertrouwd voelde in de groep, je liet me en gaf me tijd.
Altijd als ik dacht wat ging komen, deed je het anders :-)
De opstellingen waren heftig...maar mooi.

Je hebt me laten zien wie ik ben, een groot cadeau.
Je hebt me laten voelen, iets wat ik nog steeds niet altijd durf maar wat wel steeds beter gaat.
Dank daarvoor, dank.

Wil je Jos bedanken voor de heerlijke soepen en lekkere uitgebreide lunch? 
 

H. man 49 jaar. Hoe wonderlijk het soms gaat in het leven. Je bent op zoek, maar naar wat dan?
Dan weet je gewoon niet hoe het verder moet/mag/kan.
En dan kom je ineens bij iemand terecht die je wel verder kan helpen ! Toeval ?
Zo kwam ik bij Linda terecht. Het is een gevoel, een klik die je dan hebt met iemand.
Linda , dat merk je meteen, is iemand met een diep gevoel, ze luistert zonder meteen met een oplossing te komen. Die mag je namelijk zelf vinden, maar natuurlijk wordt je door haar geholpen en begeleid. Ze heeft ontzettend veel kennis in huis, opgedaan op heel veel verschillende vlakken, deze verschillende manieren kan ze gebruiken tijdens de sessie. Of dat nu individueel is of in een groep.
Ook zo samen in een groep werken, mooi ! Je krijgt allemaal de aandacht die op dat moment nodig is, en je leert ook zoveel van je medecursisten. Vele verhalen zijn zo herkenbaar, iedereen heeft ook wel zoiets meegemaakt. En Linda lukt het dan , op een hele mooie, liefdevolle manier, duidelijk te maken hoe je er mee om kunt gaan. Het is lastig om het onder woorden te brengen, eigenlijk moet je het zelf ondergaan, hoe het werkt.
 

 

F. vrouw 45 jr. Bij het zoeken naar woorden in mijn hoofd om op te schrijven en uit te leggen wat het jaartraject Hartgericht Leven voor mij heeft gedaan, loop ik al snel vast. Tot ik me realiseer dat het precies de kern van dit traject weerspiegelt.
Waar het namelijk om gaat is om niet meer (alleen) vanuit het denken/intellect te reageren en handelen, maar contact te maken met de wijsheid en liefde van het hart middels het voelen en ervaren.
Dit jaartraject helpt om deze beweging van hoofd naar hart op gang te brengen.
Aan de hand van verschillende methodieken en invalshoeken, die mooi in elkaar grijpen en ons steeds meer bewust maken van wie we in essentie zijn.
Linda nodigt ons steeds uit, op zuivere, subtiele en respectvolle wijze, hier stappen in te zetten.
Bij aanvang van het traject was mijn doel om te leren me niet meer te verliezen in het reageren op situaties volgens geautomatiseerde overlevingsstrategieën en onderliggende emoties en pijnpunten. Mijn wens is om te handelen en leven vanuit inzicht van het hart, innerlijk vertrouwen en emotionele stabiliteit.
Dit jaartraject is een zeer waardevolle schakel in deze richting gebleken.
 

P. man 49 jr.We zijn nu driekwart jaar bezig met het jaartraject. Linda heeft me gevraagd om toch al een referentie te schrijven voor de personen die zich willen inschrijven voor de trajecten van 2014.

Ik heb iedere keer zin om naar het jaartraject te gaan. Het is echt even tijd voor mijzelf. De sfeer in onze groep is erg goed. Daarin voel je ook wel Linda's invloed. Het is veilig om jezelf te zijn.

De afwisseling van de methodes die we doen is erg prettig. Het blijft verrassend.

Wat niet genoemd wordt bij de aankondiging zijn de wandelingen en de lunches (bereid door de man van Linda) en toch horen die volledig in het geheel.

Wat ik vooral mee wil geven is dat Linda eerlijk is. Heel eerlijk. Soms is zo'n eerlijke spiegelaar niet altijd even leuk, maar uiteindelijk weet Linda je daar dan ook weer doorheen te trekken en als je er eenmaal doorheen bent en je hebt daardoor weer wat opgeruimd in jezelf voel je dat Linda alles wat ze doet met liefde doet. Zelfs als ze je flink de waarheid zegt komt dat recht uit haar hart. Zij staat je niet alleen terzijde, maar ze duikt met je mee het diepe in. Je doet het uiteindelijk zelf maar beslist niet alleen.

De verschillende onderdelen die we doen zijn eigenlijk teveel om op te noemen. Creativiteit, lichaamsoefeningen, opstellingen, bewustzijnsoefeningen, je muurtje afbreken en een aanwezigheidsproces waar we nu midden in zitten.

Ik merk steeds vaker dat ik niet meer in de verdediging schiet of dat ik me niet meer zo hoef te bewijzen ten opzichte van anderen, het geeft rust.

Eigenlijk kun je het jaartraject niet omschrijven. Ik gun het ieder mens om het te ERVAREN. Ik ben mezelf dankbaar dat ik me hier voor heb ingeschreven.

 

 

Spirituele Therapie-avond
SPIRITUELE THERAPIE-AVOND!! Geen idee wat ik me daar bij voor moest stellen. Door mijn (over)enthousiaste overbuurvrouw, kwam ik voor het eerst in aanraking met de spirituele therapie-avond bij Libeboek.
Door mijn aangeboren interesse in spiritualiteit en psychologie heb ik contact met Linda opgenomen en me aangemeld voor zo’n avond.
Wat zat me dwars op dat moment of waarover wilde ik helderheid? Ik had geen idee wat voor onderwerp ik aan zou gaan snijden, dus ik besloot om er dan maar open in te stappen. Ik was als 2e aan de beurt, dus ik kon al afkijken hoe Linda te werk ging bij mijn voorgangster. Deze mevrouw had een vraag wat met een vorig leven te maken had en ik was er verbaasd over, hoe Linda antwoorden kon geven op haar vragen. Door haar goed ontwikkelde 6e zintuig kreeg ze antwoorden door die deze mevrouw bevestigingen, en vooral, rust gaven. Het plaatje klopte.
Toen was het mijn beurt. Ik gaf aan dat ik geen idee had wat ik ter sprake wilde brengen, dus Linda vroeg of zij het in mocht voelen. Erg benieuwd als ik was, heb ik ja gezegd en het verwonderde me hoe zij de vinger op de zere plek kon leggen en mij duidelijkheid kon geven over hetgeen ik mee worstelde. Tegen het einde van mijn beurt was me veel duidelijk geworden en vielen er veel puzzelstukjes op de juiste plek.
Ik heb bewondering voor haar manier van aanpak. Linda is een mensen mens waardoor je je meteen op je gemak voelt bij haar. Ze staat naast mensen ipv erboven en ze kan degene tegenover haar perfect invoelen, zonder oordeel.
Linda bedankt voor je heldere blik, ik weet nu wat me te doen staat.

Groetjes, AnjaBolavond

Tijdens de spirituele therapie-avond, kwam de bol-avond ter sprake. Wat het inhoudt.
In je kindertijd loop je beschadiginkjes op, waar je in je volwassen leven nog steeds last van hebt. Ze zitten heel diep weggestopt in je onderbewuste, maar zodra ze, in bepaalde situaties of door bepaalde personen, getriggerd worden komen ze in alle hevigheid naar boven. Linda verzekerde me dat je al deze triggers aan kunt pakken. Bepaalde situaties of personen raken je dan niet meer. Geen angsten meer, geen agressie, geen boosheid, meer zelfrespect enz. enz.
Dit klonk me als muziek in de oren, maar ik als nuchtere hollandse wilde dit eerst zien voordat ik het kon geloven.
En zo geschiedde. Ik meldde me aan voor een bol-avond en was me al snel bewust van mijn trigger. Ik nam plaats in Linda haar stoel en zij leidde me door mijn trigger heen. Ze liet me voelen wat het met me deed. Ineens was ik weer de foetus in mijn moeder haar buik en werd ik me ervan bewust dat mijn trigger haar angst was. Hij was niet van mij, maar van mijn moeder. Door deze pijn en angst helemaal te doorleven kwam ik in een soort van golfbeweging. De pijn was even heel heftig en daarna ebde die weg. Ik kon nog steeds niet geloven dat mijn trigger nu weg zou zijn, maar Linda legde uit dat hier even een nachtje overheen moest gaan en dat het verschil dan voelbaar zou zijn.
Ik ben nu 2 weken verder en ik moet Linda gelijk geven. Mijn trigger is verdwenen. In een situatie waarbij hij anders naar boven zou komen, raakt hij me niet meer.
Er is meer rust gekomen en ik kan bepaalde situaties beter overzien, ik handel anders dan voorheen. Iets waar ik al jaren last van had is nu als een blok van mijn schouders gevallen. Natuurlijk wist ik het in mijn hoofd allemaal allang, maar mijn gevoel deed wat anders. Ik heb het nu echt los kunnen laten.
Linda, bedankt voor je begeleiding en ik kijk alweer uit naar de volgende bol-avond.

Groetjes, Anja
 

 

MARIELLE 38 jr. Linda, ik wil jou en Jeroen via deze weg nogmaals hartelijk danken voor de fijne assertiviteitstraining die ik bij jullie gehad heb. Ik ging hier met een gevoel naar toe van "we zien wel", wel spannend, toch allemaal mensen die je niet kent.Je weet niet wat je te wachten staat. Het was al snel vertrouwd en jullie laten mensen ook echt in hun waarde. Na de 1ste les al kwam ik met een voldaan gevoel thuis. Je leert hier echt veel (boven mijn verwachting zelfs). Ik had zin in de andere 9 weken,helaas zijn ze nu al voorbij!! Je krijgt oefeningen en regelmatig een spiegel voorgehouden,niet altijd even leuk maar wel leerzaam. Ik heb hier veel handvatten meegekregen die ik in de toekomst kan gebruiken,en dat ga ik zeker doen!! Ik raad mensen aan die in een dipje zitten of even zichzelf kwijt zijn ,deel te nemen aan de cursus,echt een aanrader!!! Jeroen en Linda jullie zijn een goed team,Toppie ,ga zo door!!!!!

GUIDO 32 jr. Momenteel ben ik op zoek naar een passende baan en vind ik het niet altijd even makkelijk om mezelf te presenteren. Aangezien ik meer zelfvertrouwen wilde krijgen, steviger in m`n schoenen wilde staan, meer wilde opkomen voor mezelf en meer zelfwaardering wilde krijgen, neem ik deel aan deze training. In het begin is het best allemaal spannend van wat er allemaal op je afkomt en wat er van je gevraagd wordt. Je wordt op een hele vertrouwelijke manier in groepsverband begeleidt door twee super fijne aardige mensen die hun best voor je doen en zich voor je inzetten. Ik heb geleerd naar me zelf te kijken,m`n goede eigenschappen en slechte eigenschappen te benoemen en hoe ik hier aan kan werken. Tevens heb ik geleerd om anders te kijken naar,en ook om te gaan met bepaalde situaties, wat heel verhelderend werkt. Na zes trainingsavonden kan ik nu al zeggen dat ik er echt baat bij heb, je leert ook hoe je rustig kan blijven en goed uit je woorden kan komen. Onlangs heb ik mezelf tijdens diverse sollicitatiegesprekken zo weten te presenteren, dat ik mede door mijn enthousiasme door twee gespreksrondes heen ben gekomen, wat een goed uitzicht geeft op een passende baan voor mij. Met nog vier trainingsavonden te gaan, kan het voor mij al niet meer stuk en zit ik super goed in m`n vel. Zonder deel te nemen aan deze training had ik nooit bereikt, dan wat ik nu heb bereikt en dat is echt iets heel moois en waardevols, waarvoor veel dank aan Jeroen en Linda. Ik kan alleen maar zeggen ga zo door, jullie doen het prima ! Het volgen van zo`n assertiviteitstraining is echt een aanrader ! Jeroen en Linda , Bedankt !

W. en A. Echtpaar gem. 60 jr. Hallo Linda, De tijd was te kort om uitgebreid in te gaan over hoe we het vonden. We hebben beiden genoten van de cursus en het gaf meer dan we ervan verwacht hadden. We hebben er in ieder geval zeker iets aan gehad, en vonden jou en Jeroen prettige leiders, en nooit saai, jullie hebben in ieder geval bij ons altijd de aandacht gehad. Dat kan ik niet altijd zeggen van de diverse cursusleiders die ik (W) heb ervaren. In de loop van de cursus bouw je toch een band op met de mensen, dat blijkt, want we hebben later nog een sms van ,,J." gehad, wat we erg leuk vonden. Wij wensen jou en Jeroen veel succes met verdere cursussen en wellicht tot ziens.