Relatietherapie

J en A 47 en 44

Natuurlijk schrijven wij graag een referentie voor je.
Toen we bij je kwamen was ik direct enthousiast. Ik voelde meteen dat je ECHT begreep hoe ik me voelde en dat je ook echt begreep waar wij in onze relatie op vastliepen. Je maakte het voor ons ook direct overzichtelijk. Wij overzagen onze huwelijksproblemen helemaal niet meer, maar jij wist het de eerste sessie al zo mooi overzichtelijk tot een behapbaar stuk te maken.
J was nog wat sceptisch maar heeft daarna zijn twijfel overwonnen.
We hebben veel van je geleerd. We oordelen (bijna) niet meer, begrijpen elkaar veel beter, kunnen weer communiceren met elkaar, zijn open naar elkaar, kunnen weer lol maken met elkaar. We zijn ook ons eigen individuele proces aangegaan en hebben het heel bijzonder gevonden om daarin elkaars getuige te hebben mogen zijn. Ons huwelijk heeft een tweede kans gekregen en eigenlijk voelen we ons nu beter in ons huwelijk dan ooit tevoren. We zijn nu twee opzichzelfstaande individuen die een mooie verbinding met elkaar hebben. Het toefje op de slagroom zoals jij dat noemt. Ook op het gebied van intimiteit begint er weer een opening te komen. We laten dat nog lekker even ontwikkelen en weten dat ook dat weer goed gaat voelen van beide kanten.
Linda bedankt! Voor je liefdevolle, respectvolle houding maar ook voor je openheid en directheid dat hadden we soms echt nodig!
 

J en W 41 en 39

Een referentie schrijven voor relatietherapie terwijl ons huwelijk uiteindelijk toch op een scheiding is uitgelopen. Dat typeert jou wel. Je zult niets gekleurd brengen. Je bent altijd open en eerlijk. Toen wij aan de therapie begonnen was het voor mij eigenlijk al te laat. Ik deed het omdat mijn man het wilde en ik zou dan tegen mezelf en iedereen kunnen zeggen dat ik er alles aan gedaan had. Ik schrok me wezenloos toen je al na het eerste gesprek vroeg of je me alleen kon spreken. Je had me echt direct door! Ik moest met de billen bloot, eerst bij jou, daarna bij J. Maar wat was ik eigenlijk blij dat je me het op de vrouw af vroeg en dat ik eindelijk mijn geheim uit kon spreken. Ik was al twee jaar verliefd op mijn huidige vriend. We hadden het lang volgehouden geen relatie met elkaar te beginnen, maar waren uiteindelijk toch gezwicht voor elkaar. Ik durfde het niet tegen J. te zeggen. Voelde me zo schuldig naar hem en zeker ook naar de kinderen. Maar voor mij was het duidelijk. Wat ik voor mijn man voelde was geen liefde dat was veiligheid, zekerheid. Jij hebt deze woorden aan mij gegeven en dat heeft me zoveel duidelijk gemaakt. Samen hebben we het aan J. verteld en wat was ik blij dat jij hem zo goed op kon vangen. Je hebt toen nog een aantal individuele gesprekken met J. gehad om hem weer in zijn volwassen kracht te krijgen en daarna zijn we nog samen bij jou gekomen om het gezamenlijk ouderschap zo goed mogelijk invulling te kunnen geven. Ik ben zo blij dat we dat hebben gedaan! Je hebt ons er terecht op gewezen welke gevolgen het voor onze kinderen zou hebben wanneer wij niet in onze eigen kracht zouden staan en slachtoffer of aanklager zouden spelen. Inmiddels zijn we een half jaar verder. We wonen apart en met de kinderen gaat het goed. Zaterdag was onze oudste dochter jarig en het was heerlijk om dat gewoon met elkaar te vieren. De omgeving lijkt er meer moeite mee te hebben dat J. en ik nog zo goed met elkaar omgaan, maar ook daar heb je ons op voorbereid. Toen ik naar huis ging liep J. nog met me mee en zei dat hij een date had gehad wat wel goed klikte, hij wilde het nog even stil houden voor de kinderen. Ik vloog hem om zijn hals en was zo blij voor hem. Toen we zo blij in elkaars armen stonden wisten we allebei dat de scheiding een heel goede keuze is geweest. Onze vriendschap voor elkaar komt op deze manier heel mooi tot zijn recht en in ons huwelijk voelden we juist altijd een tekort. Dus toch nog een goede referentie ondanks een scheiding. Lieve groet W.